2008-7-8 10:24 anguslin99
各位高手

我電腦自用了router後,而家既上網速度變到超慢速,就普通上網都無法睇到,yahoo主頁都去唔到......
請問係因咩事會咁?

我係用香港寬頻100MB,個router牌子係Buffalo WHR-G125(好似係呢款,記得係2007年出產)

2008-7-16 13:36 假行僧
Buffalo WHR-G125 是 Wireless Router, 檢查 setting 是否有問題. 或被其他人用 Wireless Receiver 非法使用中.

2008-7-30 18:51 小榮xD
Buffalo WHR-G125 型號:WHR-G125-AP•規格:IEEE 802.11b/g
802.11b/g的最高速度是54mb速(無線,你用線接電腦同router就唔同講法),但話就咁講,其實最高速應該低過20mb(我記得比20mb仲低好多)。
用線接電腦同router:你可能比人偷線,因為set左密碼都有風險,要hack線的只要幾個步驟就可以。
加上所有連線都會先經router先到你部腦,因此速度會慢dd
最安全係用番有線

[ Last edited by *諾言=]] on 2008-7-30 at 06:52 PM ]

2008-7-30 18:54 小榮xD
另外上網原因你可以睇下有冇鎖到  port 80

頁: [1]
查看完整版本: 用router後上網速度極慢