2007-9-23 19:48 法老王
請問大大 filezilla 在 主機(H) 的位置要輸入D 乜野資料,
我試過打 IP ADRESS 唔得,打 localhost 唔得,
始終出現 ( 錯誤:        無法連線到伺服器 ) >.<
請教教路,感恩 !

2007-9-23 21:15 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-23 07:48 PM:
請問大大 filezilla 在 主機(H) 的位置要輸入D 乜野資料,
我試過打 IP ADRESS 唔得,打 localhost 唔得,
始終出現 ( 錯誤:        無法連線到伺服器 ) >.<
請教教路,感恩 ! [/quote]
localhost?你部機起左FTP Server?你想測試FTP Server?可唔可以講清楚o的?

如果你Internet的連線正常,用filezilla隨便打個ftp位址都可以連接了,例如ftp.cuhk.edu.hk

所以唔係好明...乜野打IP address唔得?localhost唔得? 除非你自己部機起左個ftp server,用filezilla黎測試!

你講得唔清楚!

[ Last edited by i553041 on 2007-9-24 at 12:27 AM ]

2007-9-23 22:17 法老王
謝大大,我 DL 左個 FileZilla o既軟件,
唸住 SET 個 FTP 同個 FRIEND 做 SHARE,
但係SET極都唔掂 ...暈 !

咁我係咪要裝 filezilla server 至o岩 ??

2007-9-24 00:56 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-23 10:17 PM:
謝大大,我 DL 左個 FileZilla o既軟件,
唸住 SET 個 FTP 同個 FRIEND 做 SHARE,
但係SET極都唔掂 ...暈 !

咁我係咪要裝 filezilla server 至o岩 ?? [/quote]
係呀,你係應該下載FileZilla FTP Server軟體並安裝...

我剛剛下載左FileZilla FTP Server黎試,我得喎!
[img]http://aycu19.webshots.com/image/29658/2004964350959120386_rs.jpg[/img]

我用指令模式的FTP connect番去本機(localhost)...無問題!
[img]http://aycu18.webshots.com/image/25777/2001624585160749317_rs.jpg[/img]

我connect自己個Virtual IP都可以:
[img]http://aycu31.webshots.com/image/29750/2004274295216088819_rs.jpg[/img]

connect真IP都得:
[img]http://aycu12.webshots.com/image/29451/2005796713794709391_rs.jpg[/img]

當然下載都無問題了:
[img]http://aycu29.webshots.com/image/26748/2001687877632260342_rs.jpg[/img]

你試試移除左FileZilla FTP Server,然後重新安裝一次,再清楚記下你所做的設定步驟,然後再回覆我,睇下你邊個步驟set錯左?

另外,你有用ROUTER嗎?有用ROUTER的話,你需要設定PORT Mapping!而且,如果你的電腦有啟動軟體FIREWALL,你亦需要將FTP Server要用到的PORT (20,21)開啟!

[ Last edited by i553041 on 2007-9-24 at 01:06 AM ]

2007-9-24 01:28 法老王
謝大大,即刻 DL 來試,3Q !

ok了,現在可以連上主機了,
不過下下要用命令字元;我無用 ROUTER,就咁i-cable上網,
但不知怎樣下載到我fd的file,
對方係咪一定要裝番 filezilla server 至得 ??

[ Last edited by 法老王 on 2007-9-24 at 02:21 AM ]

2007-9-24 09:48 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-24 01:28 AM:
謝大大,即刻 DL 來試,3Q !

ok了,現在可以連上主機了,
不過下下要用命令字元;我無用 ROUTER,就咁i-cable上網,
但不知怎樣下載到我fd的file,
對方係咪一定要裝番 filezilla server 至得 ??

[ Last ed ... [/quote]
睇番你第一篇文章,原來你將FileZilla FTP Client當成FTP Server咁用,所以你話host(主機)應該要填乜,你唔係好清楚FTP的概念!

FTP分Client端與伺服器端,而你現在所設置的FileZilla FTP Server 0.9.23就係伺服器端,而Client端就係FileZilla FTP Client 3.0.1!我所示範的指令式FTP,都算係一個FTP Client![b]Client端同Server端完全係兩款唔同概念的程式[/b]

FTP Server分兩種登入模式,匿名(Anonymous)及使用者,如果你設置匿名FTP伺服器,就係人都可以用Anonymous為登入名稱,E-mail address為密碼進入你的FTP Server,(就像香港各大專院校開放式的FTP Server,就是匿名的,任何人都可以進入!),而使用者形式的FTP Server,就需要使用者名稱及密碼才可以登錄FTP伺服器了!

我用指令式的FTP只係示範,講到方便易用,當然係用FileZilla FTP Client好!(其實internet絕大部份的FTP Client,使用上都係將本機與伺服器上的檔案進行拖放(Drag and Drop)而已!)

FTP Client的功用就係連接FTP Server,然後進行上/下傳檔案用的,你設置左FTP Server,咁你朋友就可以用FTP Client連接你台FTP Server了!
(或者你可以試試用FTP Client以匿名(Anonymous)方式,連接香港中文大學的FTP Server,咁你就明白了!ftp.cuhk.edu.hk)

對方唔一定要起FTP Server的,你可以o係FTP Server設置一個資料夾,只供你朋友上傳檔案,如果你朋友想發o的咩比你都好,佢只要用FTP Client連接你台FTP Server,然後將檔案上傳至你為他準備好的資料夾便可以了!如果你有咩檔案想等佢過黎收,你亦可預先將檔案放在FTP Server設定好的資料夾中,等你朋友連接過黎去下載便可以了!

連接你的FTP Server,對方只需連接你的IP便ok了,FTP SERVER需要使用PORT 20,21...你需確定你台電腦的防火牆(如果有防火牆的話)打開PORT 20,21,否則,你就算架設好FTP Server,你朋友亦一樣連接不上!

[ Last edited by i553041 on 2007-9-24 at 02:04 PM ]

2007-9-24 13:20 法老王
謝大大,試過用 FileZilla FTP Client 連上中大,
玩左一陣,下載FILE好快,覺得如果 SET 到 FTP 都幾好用,快好多。
我o向主機位置打 ftp.cuhk.edu.hk 就上中大 server,
咁如果我個 FD 要連上我部機係咪打我 IP。

2007-9-24 13:38 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-24 01:20 PM:
謝大大,試過用 FileZilla FTP Client 連上中大,
玩左一陣,下載FILE好快,覺得如果 SET 到 FTP 都幾好用,快好多。
我o向主機位置打 ftp.cuhk.edu.hk 就上中大 server,
咁如果我個 FD 要連上我部機係咪打我 ... [/quote]
係呀,或者你可以用Dynamic DNS,例如免費的no-ip.com:
[url]http://www.no-ip.com[/url]
登記後,並下載no-ip.com客戶端軟體,你會得到一個ftp1234.no-ip.com的sub-domain地址,(如果你登記no-ip.com的名稱係「ftp1234」),咁人地第日打[url]http://ftp1234.no-ip.com[/url],或者[url]ftp://ftp1234.no-ip.com[/url],咁就會connect去你台Web Server或者FTP Server了!

這服務避免人家要連接你台Server時,每次都要用難記的IP Address去連接,而且有些網絡供應商,IP位置是不固定的,每次上網個IP都會轉,(例如網上行,新世界)如果呢類用戶起server的話就好麻煩了,使用no-ip.com這類Dynamic DNS服務就方便得多了!只需打一個網址[url]http://ftp1234.no-ip.com[/url],無論你個IP點轉,最終都可以連接到你台Server!

2007-9-24 14:07 法老王
謝大大,又上了一課,用落有咁多學問,
就照大大的話去 no-ip.com 拎個 sub-domain地址先 ^^

o衣 ! 我個 FD 用 網上痕o咼,如果係佢要用 FTP SERVER 咪麻煩D ??

2007-9-24 14:20 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-24 02:07 PM:
謝大大,又上了一課,用落有咁多學問,
就照大大的話去 no-ip.com 拎個 sub-domain地址先 ^^

o衣 ! 我個 FD 用 網上痕o咼,如果係佢要用 FTP SERVER 咪麻煩D ?? [/quote]
係,網上行要起server都幾麻煩...
第一樣煩:
IP唔固定,每次上網個IP就會轉,要用Dynamic DNS Service例如no-ip.com!

第二樣煩:
我唔係用網上行,但我聽講網上行將起Server要用到的Port incoming traffic封掉...例如http的Web Server,網上行封左要用的Port 80,又例如FTP Server,網上行封左FTP Server要用到的Port 21,Mail Server...網上行又封左Mail Server要用的Port 25,呢o的叫block port!防止家庭用戶起Server的,(唔係咁著數,商業網上行就無得生存了!)

第三樣煩:
由於網上行block port,你要夾硬起Server就只有將Port改掉就一就了!例如你起個Web Server,網上行將Web Server預設定port 80數據封掉,咁你就只有將Web Server要用的port改為另一個port,例如:1818,地址就係:
[url]http://ftp1234.no-ip.com:1818[/url]
同樣道理,起FTP Server,網上行封掉Port 21,你就要轉port將就一下了,例如:2121,地址就變成:
[url]ftp://ftp1234.no-ip.com:2121[/url]

唔係潑你冷水,我記憶中,i-cable好似都有比人「啡」過,話block左port,起唔到server,如果係真的話,(我唔係用i-cable,所以唔清楚!)你要起Server就只有轉port了!

[ Last edited by i553041 on 2007-9-24 at 02:24 PM ]

2007-9-24 15:18 法老王
謝大大,我係公司部腦裝 filezilla server,
裝完之後 打 command 出現 ~

c:\ftp localhost
>ftp : connect : 錯誤號碼不明
ftp>

公司係用網上行,係唔係大大話o既比pccw封左 port

申請 no-ip.com 又有問題,出現以下訊息 :

The domain you selected is a No-IP Enhanced domain, to use this domain you must upgrade to No-IP Enhanced or No-IP Plus

[ Last edited by 法老王 on 2007-9-24 at 03:22 PM ]

2007-9-24 17:13 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-24 03:18 PM:
謝大大,我係公司部腦裝 filezilla server,
裝完之後 打 command 出現 ~

ftp>

公司係用網上行,係唔係大大話o既比pccw封左 port

申請 no-ip. ... [/quote]
no-ip有o的domain name係要收費的,你話有問題,係你所選擇的那個domain name係要join no-ip個收費plan先比你用,但我可以肯定,如果你用no-ip.com呢個domain name的話,就一定係免費的!

原來你想o係公司起FTP Server?太大想頭了吧?

除非你係公司的老細,若係一般職員,通常都無權限設定Router / Switch對數據的控制,而一般公司,無乜可能會開個FTP Port 21比你o係公司電腦起FTP Server!亦無乜可能會開個Web Server port 80比你起Web Server!

IT部門,只要o係Router / Switch / 防火牆,加一條數據規則,將所有屬於「進入(incoming)」port 21的數據阻截,FTP Server便得物無所用了,所以我強調了幾次,要起Server,必需於防火牆/Router/Switch等裝置,set一條規則,容許數據通過起Server要用到的Port,(例如20,21,25,80等等).

如果你唔係網絡管理者,網絡管理人員將起Server預設的port封掉,你就只有轉一個PORT黎起Server了!

唔關商業網上行有無block port事,商業網上行唔block,咁你IT部門的System Admin,都會block port啦!

而且,你公司o既電腦,應該係一個NAT環境,要設定FTP,你需要有權限修改Router的設定,Set好port mapping,或使用DMZ...!

若你於公司沒有權限修改Router設定,你就不要妄想o係公司電腦起FTP Server了!

就算你有權限修改Router的設定,其他System Admin都會改正番...(除非成間公司得你一個System Admin)!

o係公司其中一台電腦起FTP Server,對公司系統的安全會做成好大威脅!

一個精神健全,唔係傻的System Admin (系統管理員),絕對唔會比你可以o係公司電腦起到FTP Server的,死心吧!

[ Last edited by i553041 on 2007-9-24 at 05:33 PM ]

2007-9-24 17:28 法老王
謝大大,其實公司只不過係d樓上鋪,用o既都係家用網上行,所以並唔存在權限問題,不過既然有部腦點解唔用,咪學人研究下 FTP 呢樣野O羅,原來咁煩 =.=!

no-ip 試左好多個都唔得,係咪要揀 Port 80 Redirect
然後改 port 位,跟住 create Host

[ Last edited by 法老王 on 2007-9-24 at 05:59 PM ]

2007-9-24 17:36 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-24 05:28 PM:
謝大大,其實公司只不過係d樓上鋪,用o既都係家用網上行,所以並唔存在權限問題,不過既然有部腦點解唔用,咪學人研究下 FTP 呢樣野O羅,原來咁煩 =.=! [/quote]
家用網上行咪有機會block port囉...!

你可以試下將FTP Server要用o既port號由原本的21,改成其他port號試試!

2007-9-24 18:22 法老王
謝大大,no-ip 登記左喇,轉 no-ip.biz 就ok,

係部腦裝完 filezilla server,
跟住係咪打 command  ~
c:\ftp localhost,因為照大大的示範o向屋企setup到,但係鋪頭就唔得,已經 set 左 port 2121,

ftp>

2007-9-25 02:07 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-24 06:22 PM:
謝大大,no-ip 登記左喇,轉 no-ip.biz 就ok,

係部腦裝完 filezilla server,
跟住係咪打 command  ~
c:\ftp localhost,因為照大大的示範o向屋企setup到,但係鋪頭就唔得,已經 set 左 port 2121,

c:\ ... [/quote]
如果你個FTP Server轉左port (port 2121),而你又想用FTP指令去測試,就唔係再打ftp localhost的了!你要打番你新轉的port!

你可以參考下呢張示範圖片:

[img]http://aycu40.webshots.com/image/28359/2003189101662563542_rs.jpg[/img]

[ Last edited by i553041 on 2007-9-25 at 02:09 AM ]

2007-9-25 13:07 法老王
謝大大,終於起到個 server,同埋no-ip 都攪掂喇,
見到個笑臉 ftpon099.no-ip.biz,
自己上番自己server 都得喇 ^^,
依家屋企同鋪頭部腦都起左ftp server,
跟住 timeout connect 係咪要 set 做 0 等佢長on,
用 filezilla client 連去屋企o既 no-ip 就得 ?

[ Last edited by 法老王 on 2007-9-25 at 02:37 PM ]

2007-9-25 14:34 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-25 01:07 PM:
謝大大,終於起到個 server,同埋no-ip 都攪掂喇,
見到個笑臉 ftpon099.no-ip.biz,
依家屋企同鋪頭部腦都起左ftp server,
跟住 timeout connect 係咪要 set 做 0 等佢長on,
用 filezilla client 連去屋企 ... [/quote]
恭喜,恭喜!

我而家番緊工,公司呢部電腦無FileZilla FTP Server,(亦都裝唔到!),我記得timeout connect o既意思,應該係指FTP用戶連接FTP Server後,如果無動作的話,set幾多時間斷線!

我唔記得左個時間係咩單位,先假設係秒,如果你set 300,亦即是說,FTP用戶連接FTP Server後,如果300秒(5分鐘)內都無任何操作,FTP Server就會將用戶斷線!

FileZilla個FTP Server,只要你開住部電腦,開住個FileZilla FTP Server,(Windows右下角出現那個FZ圖示)就會永世等待FTP用戶連接的了,不用擔心個FileZilla FTP Server會唔會長on...

除非你熄左部電腦,或者close左個FileZilla FTP Server,咁就會connect唔到!

總之你攪清楚個概念,FTP Client是用來連接FTP Server進行檔案傳輸就可以了,亦即係好似你所講:
[b]以FileZilla FTP Client連接你屋企設定左no-ip的FTP Server[/b]就可以進行檔案傳輸了!

[ Last edited by i553041 on 2007-9-25 at 03:04 PM ]

2007-9-25 14:52 法老王
謝大大,今日試下開住部腦,收工番屋企試下,
不過試玩期間,發覺由本地站台拖file去遠端站台
出現錯誤,係咪 ftp client 只可以 DL 唔可以 UL

2007-9-25 15:20 i553041
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2007-9-25 02:52 PM:
謝大大,今日試下開住部腦,收工番屋企試下,
不過試玩期間,發覺由本地站台拖file去遠端站台
出現錯誤,係咪 ftp client 只可以 DL 唔可以 UL [/quote]
梗係唔係啦...
-_-!
點會有呢個可能呢?

Download就簡單啦,唔使講,upload的話,就要視乎FTP Server點樣設定使用者或者群組對資料夾的權限

FTP Server有使用者/群組/資料夾權限設定,你可以設定邊個資料夾可以upload,邊個資料夾只可以Download,你可以設定A君有全部讀寫資料夾權限,(READ,WRITE,LIST,APPEND),B君只係有讀取資料夾權限(READ)...

好簡單的保安理論,你無可能任何人都比一個資料夾完整控制權的,(除非係你自己!),如果某人你非比佢用FTP Server不可,佢有資料夾完整控制權,但果個人卻立心不良,upload病毒上你個FTP Server度...咁會出現一個咩問題呢?或者刪除你FTP Server上重要的檔案,那怎麼辦呢?

所以你話upload唔到,好大機會係你未set好資料夾/使用者/群組的控制權,你set左ABC資料夾比A君讀取及寫入資料...咁A君自然可以將資料upload上去ABC資料夾了!

[ Last edited by i553041 on 2007-9-25 at 03:23 PM ]

頁: [1] 2 3
查看完整版本: FileZilla FTP 設定問題